Χαιρετισμός στις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας του Δήμου Καλαβρύτων
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Σεβασμιότατε,
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω τις εορταστικές εκδηλώσεις με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας του Δήμου Καλαβρύτων, από την οποία ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.
Σήμερα, αναδεικνύοντας τη γενναία πράξη του Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανού και των Ελλήνων ανταρτών των Καλαβρύτων, τιμάμε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της Επανάστασης.
Ο ρωσικός λαός υποστήριξε ενεργά τον αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Ρωσική Αυτοκρατορία ιδρύθηκε το 1814 και λειτουργούσε η γνωστή «Φιλική Εταιρεία». Η εξέγερση στις Παραδουνάβιες περιοχές υπό τον στρατηγό του Ρωσικού στρατού Αλέξανδρο Υψηλάντη τον Φεβρουάριο 1821 αποτέλεσε τη σπίθα που έγινε ασταμάτητη φλόγα. Πολλοί φιλέλληνες της Ρωσίας έσπευσαν να ενταχθούν στον αγώνα ως στρατιώτες. Ένα λαμπρό παράδειγμα αποτελεί ο γνωστός Ρώσος φιλέλληνας Νικολάι Ράικο, ο οποίος υπήρξε φρούραρχος του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο και μετά της Πάτρας. Το μεγάλο κίνημα των φιλελλήνων στη Ρωσία λόγω της πνευματικής, θρησκευτικής και ιστορικής συγγένειας των λαών μας αφιέρωνε πολυάριθμα λογοτεχνικά έργα σε αυτές τις ηρωικές μάχες. Μεταξύ αυτών ήταν και ο μεγάλος Ρώσος ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.
Χάρη στην επιμονή της Ρωσίας, στη Συνθήκη του Λονδίνου για το Ελληνικό ζήτημα συμπεριλήφθηκε ένα απόρρητο άρθρο για «χρήση των εξαιρετικών μέσων», αν η Πύλη απορρίψει την ειρηνική διευθέτηση με τη μεσολάβηση των δυνάμεων και ο ενιαίος στόλος της Ρωσίας, της Αγγλίας και της Γαλλίας καταναυμάχησε τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο στην ιστορική Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Ακολούθησε κι ο ρωσοτουρκικός πόλεμος το 1828-1829, η νίκη των Ρώσων στρατιωτών επισφράγισε την πολυπόθητη Ανεξαρτησία της Ελλάδας.
Ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ανεξάρτητης Ελλάδας κόμης Ιωάννης Καποδίστριας, πριν εκλεχθεί στο υψηλό αξίωμα, υπήρχε Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Και η Ρωσία στήριξε το δύσκολο έργο του, στέλνοντας ειδικό απεσταλμένο Μαρκ Βούλγαρη, ο οποίος επέδωσε τα διαπιστευτήρια στον Ιωάννη Καποδίστρια στον Πόρο. Αυτό το γεγονός έδωσε την αφετηρία στις ρωσοελληνικές διπλωματικές σχέσεις που σήμερα μετράνε 193 χρόνια. Με αυτό το πρωτόγνωρο βήμα η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος.
Για να τιμήσουμε δεόντως την μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής
Επανάστασης αποφασίσαμε από κοινού με τους Έλληνες φίλους να ανακηρυχθεί η φετινή χρονιά το κοινό Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας. Θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα ιστορικά γεγονότα αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά για αμοιβαία επωφελή συνεργασία των χωρών μας σήμερα και στο μέλλον.
Είμαι σίγουρος ότι οι επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία, θα συμβάλουν στην ανάδειξη της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης, στην επιτυχία της οποίας καθοριστικό ρόλο έπαιξε η Ρωσία.
Με αφορμή την 200η επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων εύχομαι Χρόνια Πολλά και κάθε επιτυχία στους διοργανωτές και στους συμμετέχοντες στις φετινές εκδηλώσεις!
Αντρέι Μ. ΜΑΣΛΟΒ